Nyheter

Viltolyckor kan minska med extraljus

I samband med att året går mot mörkare säsong sker också fler olyckor på våra vägar runt om i landet. Det är både gångtrafikanter och viltolyckor och ofta beror det på dålig sikt och därmed förlängd reaktionstid. Bor man utanför stan är det bra att tänka på att ha extraljus på sin bil, det minskar nämligen reaktionstiden avsevärt.

Vill man botanisera bland alternativen på marknaden kan man spana in arbetsbelysning från extraljuskungen.se. Vi som sysslar med viltjakt känner mycket väl till att viltvård ibland fordrar bra arbetsbelysning om man ska ta hand om vilt som råkat ut för viltolycka på vägarna. Det är också lag på att man ska ha arbetsbelysning om man jobbar vid vägen. Extraljuskungen har också ett bra utbud av extraljus, varselljus och annat, så det är värt att kolla in sidan om man behöver stärka sitt fordon med bättre belysning.

Viltolycka var nionde minut

Många medier är nu med och rapporterar om den rekordökning som sker på våra vägar. Var nionde minut sker en viltolycka, kan både SVT, Metro och Expressen rapportera om. Det kommer från Nationella Viltskyddsrådet som går ut med den alarmerande rapporten, och de främsta djuren om är inblandade är inte helt överraskande rådjuret. Ökningen sker främst i våra städer, där förarna är mer ovana vid vilt och därför inte tar samma hänsyn som på landsbygden.

Statistiken visar att 61000 fordon är inblandade i en viltolycka varje år. Sverige är ett viltrikt land och det är därför inte särskilt konstigt att det sker olyckor, även om man kan konstatera att det i viltrikare delar av landet sker procentuellt färre olyckor, eftersom man där är medveten om vilka tider på dygnet man ska vara extra varsam. Det är också en kunskap i sig att veta var djuren hämtar föda och vatten, och där kan man bli ännu mer uppmärksam. Att statistiken går upp beror främst på okunskap hos stadsbor i kombination av en ökad närvaro av rådjur i våra villaförorter, och det är här man bör lägga fokus på sin informationsspridning menar många.

Att förebygga olyckor med belysning och kunskap

En viktig del i arbetet mot att förebygga viltolyckor handlar om att sprida kunskap om djurens beteendemönster. Vi måste bli bättre på att sprida information till trafikanter, och det är bra att de lär sig om de olika djurens sätt att leva och vilka tider på dygnet de rör sig. Rådjur som letar föda året runt och är därför ett stort problem, och ett annat djur som ökar i viltolycksstatistiken är vildsvinet, som också är nattaktiva. Älgen rör sig också hela dygnet, vilket är bra att känna till. Hjorten är lite försiktigare, men kan bli stressade och obetänksamma under skymning och gryning.

Genom att anpassa sin hastighet och se till att man har rätt belysning på sin bil ökar man reaktionstiden avsevärt. En bra belysing gör att du ser betydligt längre fram och därmed har tid att bromsa för vilt.