Friluftsliv och jakt

Tips för dig som vill jaga i sommar

Sommaren är inte högsäsong för jakt, men det finns en hel del saker att ägna sin tid åt om man vill hålla sina jaktkunskaper på topp – eller bara saknar känslan av att befinna sig ute i naturen i syfte att jaga och fånga något!

10110854-female-duck-hunterLust att plocka fram din jaktutrustning och ge dig ut i skog och mark? Då får du allt lugna dig en aning, det är inte jaktsäsong nu för de allra flesta djur. Men inte ska du hänga läpp för det inte. Det finns en rad andra saker som du kan ägna din tid åt om jaktabstinensen blir alltför stor, som att äta vilt. Jägareförbundet har till exempel lagt upp en video på hur du kan göra en riktigt smarrig stek på grillen av vildsvin, och det om något bör stilla suget en aning. Men om du fortfarande inte känner dig helt tillfredsställd är sommaren även en utmärkt tid att öva upp dina kunskaper om jakt, eller i alla fall hålla dem i tipptoppskick. Det är något som man rekommenderar på Svensk Jakt att göra och där delar man även med sig av hela tio stycken tips om hur du kan göra detta. Här nedan kan du läsa ett axplock:

  • Bättra på dina skjutkunskaper – skytteklubbarna håller öppet i sommar och som jägare är du rimligtvis medlem i någon eftersom du inte kan erhålla vapenlicens utan det, så ta dig dit och öva, öva och öva så är det du som blir bästa skytten i höst!
  • Hur står det till med din utrustning? Har du allt du behöver eller behöver du köpa nytt, byta jaktradio, olja in kängorna eller saknas något? Nu kan du i god tid se över all utrustning i godan ro och se till att den är komplett.
  • Håll jakthundens kunskaper uppdaterade – jagar du med hund? Din jakthund behöver tränas och aktiveras även när det inte är jakt på riktigt, så varför inte ta med din fyrbenta vän till ett proffs så den får öva sina spårningskunskaper till exempel? Passa också på att hålla hundens kondition intakt, ut och spring eller cykla tillsammans!

Jaga annat än vilt

17859331-pokemonjaktFortfarande inte helt nöjd med vad du kan ägna dig åt istället för jakt i sommar? Då finns ett till tips, om än något annorlunda. Varför inte testa Pokémon Go? I det populära mobilspelet ska man ut i skog och mark för att jaga Pokémon-figurer och vissa är svårare att fånga än andra, plus att det kräver en hel del koncentration, tålamod och ork eftersom att man kan få leta länge innan man hittar sitt byte – något som jägare såklart är vana vid. Men se bara till att du inte fastnar med näsan mobilen alltför mycket bara. För precis som tidningen Gefle Dagblad skriver, kan spelet vara så fängslande att man inte håller koll på sin omgivning och då är det lätt att man råkar utför onödiga olyckor, vilket till och med olika försäkringsbolag varnar för. Så om du vill stilla jaktbegäret genom Pokémon Go, var lika uppmärksam som du är när du är ute i skog och mark för att jaga vilt!