Teknik

Teknik för överlevnad

Om du någon gång har befunnit dig i en situation då du inte har tillgång till vanlig “lyx” som el, vatten och värme är du säkert tacksam för att du kunnat en del överlevnadstips. Det behöver inte vara en speciellt livshotande situation för att tipsen ska vara till nytta.

Köp denna radio här: https://criseq.se/produkt/vevradio-dynamoradio-med-usb-uttag/

Om strömmen bryts på grund av snö, blåst eller annat kan det bli svårt att kontakta omvärlden. Du kanske inte har en bil, och med en urladdad mobiltelefon blir det inte lätt. Du kan inte lyssna på radio och lamporna är släckta. Då kan en vevradio likt denna från Criseq som syns på bilden vara ett bra alternativ. Här kan du både lyssna på radio och ladda telefonen samtidigt tack vare veven. Men vilka andra bra tips kan vara bra att känna till?

Vatten och mat

När det gäller överlevnad är det viktigt att ha tillgång till mat och vatten. Om elen inte fungerar eller om du måste ge dig ut i naturen kan du inte räkna med att få vatten ur en kranen eller mat serverat. Då behöver du känna till var det finns vatten och vilka växter du kan äta. För att överleva måste du också ha värme om det är kallt ute. En eld kan göra jobbet, men det går inte att elda inomhus om du inte har en kamin eller liknande.

Förbered inför kris

Om du vill klara dig så bra som möjligt är det klokt att förbereda dig ordentligt. Vatten kan förvaras i dunkar som byts ut då och då. Du kan ha konserver på lut i skåpet och ett spritkök. Värmeljus är alltid bra att ha, precis som tändstickor. Med det kan du klara dig ett par timmar. Det rekommenderas att du alltid har mat och vatten som täcker ditt och din eventuella familjs behov i 72 timmar vid en kris.