Fiske

Saker att ha med sig på fisketuren

Vad är egentligen bra att ha med sig på fisketuren? Mobil ifall något skulle hända, varma och regntåliga kläder om vädret skulle slå om, liksom andra smarta saker. Viktigaste är nog kunskapen om hur du fiskar, och vikten av att bevara fiskbeståndet. 

fiske sportfiskeJa, det är jätteviktigt att ha med sig ett medel för kommunikation när man är i en båt ute på en sjö eller i en skärgård. Om något skulle hända är det bra om du kan kontakta sjöräddning eller ringa hem till familj och vänner. Men vad ska du göra om du råkar tappa din mobil i vattnet? Om det inte hjälper med att lägga den i ris i ugnen på 30 grader kan du helt enkelt vara tvungen att laga den. Det kan du läsa mer om här på  https://phonehero.se/laga/Apple/iPhone-7.

Att ha med sig på sjön

Har du börjat sportfiska? Sportfiske är en aktivitet som i år fyller 100 år i Sverige, och alltjämt är väldigt populärt. Det har firats stort i Värmland, vid Klarälvens rand. Där är tillgången på fisk bra, och du kan fiska upp allt från harr, öring och lax – i både älv, åar och bäckar. Beroende på vad du vill stå och var du tror att det finns fisk. Men visste du att det går att gå en kurs i sportfiske?

Gå en kurs i sportfiske

För att sportfiska behöver du allt från fiskeutrustning som spö och hov, men även vattentäta byxor och rejäla stövlar att ha på dig. På Linnéuniversitetet kan du nu ta en kurs om 7,5 poäng och lära dig allt du behöver veta för att fiska rätt. Kursen är webbaserad och på distans, så du kan bo i hela Sverige för att ta del av den. Däremot så ingår det obligatoriska fältexkursioner, på plats i småländska Kalmar. På kursen får du lära sig om ekologi och etologi, om artbestämning, fiskens fysiologi och val av teknik samt metod vid sportfiske. Du får även lära dig om förvaltning av fiskbeståndet och praktisk fiskvård.