Friluftsliv och jakt

Rusta din bil för terrängkörning

Att åka bil på motorväg är i ärlighetens namn rätt tråkigt. Mycket lite händer för det mesta. Risken finns snarare att man slumrar till och utsätter sig själv och omgivningen för stor fara. Att däremot köra i terräng ger ett spännande äventyr som inte liknar mycket annat.

Alla bilar kan dock inte köra i terräng, utan man bör ha en ganska rejäl bil som klarar av tuffa förhållanden. Dessutom kan det vara bra att på olika sätt utrusta bilen med nödvändiga förutsättningar för att klara av körningen på ett säkert sätt. Några av de egenskaper en välrustad bil behöver ha är:

  • Fyrhjulsdrift och ordentliga däck
  • Ordentliga stötdämpare
  • Viktig utrustning

Driften och däcken

Fyrhjulsdrift innebär att bilen kommer ha bättre möjligheter att driva på. När det finns drift i alla däcken behöver ansträngningen inte bli lika stor för vart och ett av dem. Det minskar risken för att bilen kör fast eller spinner på stället, ifall den till exempel befinner sig på ett isigt eller lerigt område. Bilar som är anpassade för terränggång har vanligtvis fyrhjulsdrift med ett högteknologiskt antisladdsystem. Se också till att säkerställ att du har rätt däck ifall du ska köra i terräng. Att bilen driver på bra spelar ingen roll ifall den inte kan få kontakt med underlaget. För att det ska ske krävs ordentliga däck anpassade för den specifika terrängen. De ska ha ett mönster som ger ordentligt fäste.

Stötdämpare

Om bilen kör på ojämnt underlag kommer upplevelsen inte bli särskilt behaglig ifall stötdämparna inte fungerar bra. Den som ska ut och köra i terräng bör därför först säkerställa att stötdämparna fungerar ordentligt. Det ger inte bara en mycket behagligare upplevelse för de som åker i bilen, utan det kommer också spara på mycket av bilens mekanik som även den är känslig för stor yttre påverkan.

Annan utrustning

Att köra i terräng är roligt, men medför också en viss risk. Den som har otur kan bli fast i många timmar ifall något går mycket fel. Därför är det bra att se till att ha med sig varma kläder och nödproviant. Ett rejält rep är också bra ifall bilen behöver dras loss.