Friluftsliv och jakt

Populärare med jakt

Något som de senaste åren blivit allt mer populärt är jakt och framförallt att jaga med sin hund. Men ska man ge sig ut i skogen med sin jycke finns en hel del saker att tänka på – det är nämligen viktigt att skydda sin hund från rovdjuren den är där för att jaga.

jagare-jakthund-litenAtt vara ute i skog och mark är det många som är för att till exempel fiska eller vandra, men något som på senare år blivit allt mer populärt är att jaga och detta tillsammans med sin hund. Men vad som är viktigt att tänka på när man tar med sin hund ut i skogarna är att denne både kan bli attackerad av de samma rovdjur som den hjälper till att jaga och bli misstagen för att själv vara ett rovdjur av en annan jägare i skogen. Men hur skyddar man då sin hund? Genom att sätta på den skyddsväst vilket man bland annat kan köpa. Dessutom kan det vara bra att veta att man av vissa länsstyrelser kan få finansiella bidrag för att kunna köpa en sådan till sin vovve. Det är något som till exempel Stockholms länsstyrelse erbjuder, men det finns en del restriktioner som måste uppfyllas först och det finns ett maxbelopp som betalas ut vilket är 5 000 kronor.

Säkrare när hunden är skyddad

Något som tidningen Svensk jakt skriver om är fördelarna varför det också är värt att satsa på en sådan skyddsväst till sin hund. Vad man bland annat gjort är att genomföra en undersökning över huruvida skyddsväst ens används i Gävleborg och om den gett effekt. Vad man då kommit fram till är att ingen hund blivit angripen eller har uppvisat tecken på att ha blivit angripen då hundföraren känt sig osäker på om det skett eller inte. Men främsta resultatet är att jägaren som släppt iväg sin hund känt sig tryggare. Det är också något som jägaren Reine Pettersson i Örebro håller med om. Till Sveriges Radio säger han att han definitivt är en av de jägare som känner sig mer bekväma med att släppa lös hunden när västen är på – speciellt när hunden även bär GPS.