Fiske

Pimplade upp en baddare

Att pimpla kan vara roligt för den som vill fiska lite mindre fiskar under vintertid. Men har man tur kan man få upp en riktig baddare. Det var vad en kvinna från Umeå gjorde härom veckan.

987726-ice-fisherman

Vi har skrivit om pimpelfiske tidigare och då skrev vi bland annat om att december var varmt, vilket innebar att det inte var läge för att pimpla. Men vädret har ändrats sedan dess och nu är den hårda vinterkölden här. De flesta isar runt om i landet har frusit och det går alltså utmärkt att pimpla lite varstans. Det var precis det som en kvinna från Umeå gjorde för ett par veckor sedan. Hon lyckades nämligen pimpla upp en enormt stor röding.

Fick upp baddare

På vk.se kan man läsa den unika historian och den började med att kvinnan satte sig till rätta på isen på en sjö i Vilhelmina kommun. Hon och hennes sambo pimplade med små morsmyskor och maggots. Efter en stund på sjön högg det till i kvinnas spö och hon kände att hon hade en stor fisk på kroken som var svår att få upp. Kvinnan, vid namn Ragna, är en van sportfiskare men just den här fisken hade hon svårt med och höll på med den i minst en halvtimme. Även om hon sedan tidigare är van, kunde hon inte förutspå hur stor fisken som hon hade på kroken skulle vara. Hon hade hoppats på att den kunde ligga kring fyra kilo men det visade sig att den vägde dubbelt upp.

Har nytt rekord

På kroken hade hon fått en röding på över åtta kilo och hon fick hjälp av sin sambo att borra upp hålet i isen för att få upp den. I och med den här riktiga baddaren som Ragna fick upp kan hon nu titulera sig som svensk rekordhållare i pimpelfiske. Enligt ett register som Sportfiskarna har är fisken nämligen den största rödingen som fiskats genom is någonsin i Sverige.