Nyheter

Inga fimpar i vattnet med E-cigg

Som fiskare och entusiast för livet i haven och sjöarna kan man lätt bli nedbruten när man ser någon, utan att tänka efter det minsta, slänger en fimp i vattnet. Okunskapen om fimparnas negativa inverkan på vår miljö har gått många förbi – få känner till att en fimp faktiskt aldrig riktigt försvinner. Istället luckras den upp, och mikroplasten finns kvar för alltid.

Mycket kan man säga om rökning, men en sak är säker: det är inte bara dåligt för din egen hälsa. En slängd fimp på marken betyder faktiskt att det skapas en relik av mikroplaster som i princip aldrig kommer försvinna från jordens yta. Idag får vi läsa om fiskar som äter mikroplaster och hav som bara blir mer och mer smutsiga. En e-cigarett är ett bättre alternativ eftersom det inte blir någon nedskräpning med dessa. 

Fimpa inte i sjöar och hav

Det tar ungefär 1-5 år för en cigarettfimp att brytas ner av naturen. Fast det blir inte jord och nya skogar av fimpen som ”försvann”, tvärtom bryts den ner till små plastdelar som kallas mikroplaster. Många diskuterar om mikroplaster någonsin bryts ner. Det som brukar hända är att de blir en del av ekosystemet och äts upp av små organismer som blir sjuka eller kan kvävas av mängden. I andra fall kan plasten i våra hav bilda stora ”isberg” som bara består av plats, det vill säga fullständigt oorganiska berg mitt i våra vatten som bara består av – plast.

Ja, för att inte tala om fiskelinor som försvinner ut i vattnet. I genomsnitt kan det ta 600 år för en fiskelina att brytas ner. Men även den kan förvandlas till knappt synbara mikroplaster, som är svåra att städa bort från haven och sjöarna när den väl brutits ner i så pass små partiklar.

Det råder ingen diskussion om att ett nikotinberoende inte är bra för hälsan, men e-ciggen är bevisat både bättre för hälsan och även för vår känsliga natur. Så släng inga fimpar i naturen, ta hellre en e-cigarett när du ska ut i friluften.