Sötvatten

Fiska i Stockholm

Det finns flera städer i Sverige där det går att fiska även inne i centrum. En av dem är huvudstaden Stockholm.

Många svenska städer är byggda vid vatten: vid kusten, vid en sjö eller längs en å eller älv. Det gäller också huvudstaden, som ursprungligen byggdes för att förhindra att fientliga skepp tog sig in i Mälaren. Stockholm är till stor del byggt på öar, vilket gör att det finns ovanligt mycket vatten i staden.

Där det finns vatten finns det ofta fiskemöjligheter, men i Stockholm har det varit lite si och så med dem genom åren. Genom årtiondena har en hel del avloppsvatten, förorenat vatten från industrier och inte minst skräp hamnat i Strömmen och andra vattendrag i Stockholm. Genom ett idogt arbete från kommunens sida har vattnet renats, och idag går det att bada på många platser i centrala Stockholm. Av större intresse för er som läser bloggen är dock antagligen att fiskarna idag lever och frodas i Stockholms vatten. Sedan 1973 sätts havsöringar ut i Strömmen.

Fisketävlingar i Stockholm

2015 hölls för första gången tävlingen 08Abborren Street. 65 personer i olika åldrar deltog, och målet var att fånga tre abborrar, på valfria platser i staden. Vinnaren, Mattias Larsson från Bromma, avgick med segern då han fångade tre fiskar med en sammanlagd längd på 96 cm. Tävlingen arrangerades av Sportfiskarna, och sponsrades av Abu Garcia. Den här filmen visar hur tävlingen gick till.

En annan fisketävling som hålls i staden under våren är HEBA-laxen. I den senaste upplagan, som ni kan läsa mer om här, deltog 64 personer. En fråga som då inställer sig är om det var samma människor som också deltog i 08Abborren, minus en person som blev sjuk när det var dags att fiska lax. Det var i alla fall inte samma person som vann. HEBA-laxen i år vanns av André Malmaeus, som efter en kvart drog upp en havsöring på 2,68 kg.

Fiskare vid Norrström i Stockholm

Regler för fiske

Det är inte bara i centrala Stockholm som det finns möjlighet att fiska i strömmande vatten. Den möjligheten finns också i Norrtäljeån i norra Stockholmsområdet, samt i Tyresåns sjösystem i kommunerna rakt söder om Stockholm. Sjösystemet omfattar sjöar i Botkyrka, Huddinge, Haninge, Tyresö, Nacka och Stockholms kommun. Allra populärast för fiske är dock skärgården.

I de flesta delar av Stockholm måste man ha ett Sportfiskekort för att få fiska. Kortet säljs av Sportfiskarnas stockholmsdistrikt. Fiske med handredskap är fritt i Mälaren och skärgården, men dragrodd, angelfiske, trollingfiske och liknande metoder är inte tillåtna hur som helst på enskilda vatten. En stor del av fiskevattnen i Stockholmsområdet är enskilda vatten, vilket innebär att en fysisk eller juridisk person som äger fiskerättigheterna där. Fiske med handredskap på enskilt vatten kräver tillstånd från den som har fiskerätten; det kan vara en enskild person, en samfällighet eller en kommun. För att få fiska med handredskap på vatten där Stockholms stad äger fiskerätten behöver man ett TDA-kort, som köps från staden.

Mer om vilka regler som gäller för fiske i Stockholms län finns att läsa här.