Nyheter

Att fiska hållbart

För många är hösten en stund då fiskelyckan verkligen tar vid på riktigt. Nu börjar bland annat fisket av siklöja runt om i Sverige. Dessutom våras det för hållbart fiske och miljömärkning av fisket i sjöar och hav sprider sig i landet. 

I dagarna startade det årliga siklöjefisket i Vänern, ett fiske som håller på i ungefär två månader, fram till i mitten av december. I Sveriges Radio rapporteras det om hur det endast blir två månader med fiske för att det ska vara hållbart för fiskenäringen. På detta sätt blir det heller inte utfiskat i sjöar och hav, vilket kan ge långtgående konsekvenser gällande ekosystemet. När det kommer till just siklöja är det den guldgula rommen man är ute efter, det som en sedan ska ha på en hårdbrödmacka med lite finhackad rödlök till. En delikatess enligt många.

Siklöjefiske stort även uppe i norr

pexels-photo-26438-largeÄven uppe i Kalix är det nu säsong för att få upp ”havets röda guld” som det kallas i folkmun. Den eftertraktade rommen från siklöjan kan alltså hittas på lite olika platser runt om i landet. Men oturligt nog (för alla vi som fiskar) har det varit en ovanligt varm höst hittills vilket har gjort så att fisket av just siklöjan och dess rom har gått segare än vad det brukar, det menar i alla fall de fiskare som intervjuas i denna artikel från Allehanda. Mer fakta om just denna ursprungsskyddade och delikata löjrom stolpas bland upp nedan i en lista:

  • Skyddad av EU
  • Siklöjan fiskas i bräckt vatten från ett område strax söder om Piteå upp till Haparanda (när det kommer till Kalixlöjrom).
  • Fisket här uppe äger rum mellan 20 september och 25 oktober eftersom siklöjan måste fiskas före leken.
  • 2010 beslutade EU att Kalixlöjrommen skulle få en skyddad ursprungsbeteckning. Det är det första svenska livsmedlet att få det skyddet. Enbart siklöjrom som har sitt ursprung i Bottenviken får heta Kalixlöjrom.
  • I och med namnskyddet ingår det i ett gott sällskap. Samma skydd har också bland annat Parmaskinka och Stiltonost.
  • I affärer i Stockholm kan Kalixlöjrommen kosta kring 1500 kronor och ända upp till kring 2 000 kronor.

Regeringen vill förbjuda fiske på särskilda platser

pexels-photo-108055-largeVad händer annars i fiskevärlden? Det fortsätts talas om ekologiskt känsliga arter och områden gällande just fiske. I bland annat Göteborgs-Posten rapporteras det att regeringen bestämt att yrkesfiske kommer förbjudas på sina platser där det finns risker för negativ art- och miljöpåverkan – detta bland annat i havsområdet Bratten vid Bohuskusten. Det är nämligen så att Bratten har unika delar av havsbotten där över 30 hotade marina arter lever. Yrkesfiskarna å sin sida vill tråla upp räkor på samma plats och då skadas oundvikligen bottnarna. EU-kommissionen har dock sagt ja till planen att skydda området, och redan i november kan beslutet att fisket förbjuds träda i kraft. Även norska fiskare kommer då att omfattas av reglementet – även fast Norge inte är med i Europeiska unionen.

Avslutningsvis, vad köper man till en fisketokig släkting eller vän egentligen? Oroa dig inte, som tur är det finns det massor av bra presenter som särskilt fokuserar på tillagning av fisk, bland annat på https://www.presenter.se.