Natur

Årstider och uppvärmning

En av de stora fördelarna med att bo i norra Europa är årstidernas skiftningar. Visst kan det vara svårt att känna det när termometern visa 9 minusgrader, men sen riktas blicken ut genom fönstret och det vackra vita snötäcket lyser upp omgivningen i mörkret. Varje årstid har helt enkelt sin skönhet och sina utmaningar.

De fyra årstiderna gör sig inte bara påminda i Vivaldis fantastiska musik, utan även i det verkliga livet, med sina för- och nackdelar.

Vinter – kallt ute, varmt inne

Det är nästan poetisk att varje år börjar och slutar med vintern. Från början är vintern med sin nästan lockande, särskilt om man belönas med den fantastiska vita snön som lyser upp såväl omgivningen som sinnesstämningen. När vargavintern biter sig fast i januari- och februari blir välmåendet ofta lidande för den som saknar en bra värmepump som skapar en behaglig inomhustemperatur, trots iskylan där ute.

Vår – ljuset kommer

Så kommer äntligen våren och den efterlängtade värmen. Naturen återföds på nytt, träden blir gröna, fåglarna kvittrar och blommor dyker upp lite här och var efter sin långa vintervila. Även om våren alltid är välkommen så ställer den gärna till med vissa besvär. Ett av dem är att det är omöjligt att klä sig rätt. Det blir alltid för kallt eller för varmt. Men det är ett kärt besvär efter den långa, kalla vintern.

Sommar – värmen är här

När våren kämpat sig fram och pressat undan den kalla och envisa vintern, äntligen lyckats tina upp tjälen i marken och värmt såväl land som hav, så kommer den kanske ännu mer efterlängtade sommaren. Finns det någon årstid som med sin grönska, sin värme, sin nyckfullhet och sina lediga dagar, har besjungits mer i den svenska vistraditionen? Den är ömsom för kort och för regnig och ömsom alldeles fantastisk och njutbar i ett enda virrvarr. Men trots att det alltför ofta regnar på våra breddgrad så är det ändå något speciellt med doften av ett svenskt sommarregn. Och de senaste åren har trots allt lärt oss att allt för höga temperaturer och långvarig torka inte heller är ett bra alternativ, med skogsbränder och eldningsförbud som följd. Kanske är lagom bäst. 25 grader i skuggan, när gårdagens regn precis torkat bort, på en filt i en park eller på en strand.

Höst – färgglatt och krispigt

höstAllt gott har ett slut och så även den svenska sommaren. Även om hösten alltid har en förmåga att komma för tidigt så har den sina fördelar efter en varm och torr sommar. Höstregnen blöter upp markerna och fyller på de utarmade grundvattendepåerna. Samtidigt får vi möjligheten att njuta av fantastiska färger när sommaren går mot sin grav och naturen går mot sin vila. Långa höstpromenader, mustiga höstsoppor och långa samtal över en kopp rykande varmt te. Allt detta hör hösten till. Samtidigt ger den oss en möjlighet att gradvis vänja oss vid den annalkande kylan som hör vintern till, innan allt åter börjar om med ännu en vinter, en vår och en sommar.

Varje årstid har sina glädjeämnen och sina utmaningar. Men bäst är ändå förändringens magiska kraft.